Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

7+1 étel a stressz és a szorongás leküzdésére

A szervezetünk stressz hatására kibillen a homeosztázis állapotából, ez pedig hosszú távon az immunrendszerünk gyengüléséhez is vezethet. A stressz folyamatosan készenléti állapotban tartja a szervezetünket, nem véletlen, hogy a szív-, és keringési megbetegedések kialakulásának egyik jelentős rizikófaktoraként tartják számon.

 

A stressz csökkentésében a kikapcsolódáson, aktív/passzív pihenésen, meditáción kívül a táplálkozás is rendkívül fontos szerepet játszik.

 

Stressz és a táplálkozás

A tartós stressz kimeríti a szervezet B-vitamin szintjét, szóval érdemes a nehezebb időkben B-vitaminokban gazdag ételeket fogyasztani. Bizonyos B-vitaminok, mint a B6 és a Folát hatással vannak az agy glükóz szintjének szabályozására, valamint szükségesek az olyan neurotranszmitterek szintéziséhez is, mint például a dopamin, szerotonin, melatonin és GABA, melyek csökkentik a depresszió tüneteit, és hozzájárulnak a stresszre adott pszichológiai reakciók javításához. A magas Omega-3 zsírtartalmú ételek szintén segítenek az agyi neurotranszmitterek szabályozásában, így csökkenthetik a szorongást és pozitívan befolyásolhatják a stresszes helyzetekre való reagálást.

 

A stressz hatására sajnos hajlamosabbak leszünk a túlevésre, és sokkal inkább kívánjuk az egészségtelen, feldolgozott, magas zsírtartalmú ételek fogyasztását, ezért ilyenkor fokozottabban kell ügyelnünk a megfelelő tápanyagtartalmú ételek bevitelére.

 

Ezeket fogyaszd stressz idején:

1. Zsíros halak

A magasabb zsírtartalommal rendelkező halfélék, - mint pl. a lazac és a makréla - DHA és EPA tartalmuk miatt elősegíthetik az egészséges agyműködést, valamint gyulladáscsökkentő hatásúak. A zsíros halak B-vitaminban, antioxidánsokban és szelénben gazdagok, így harcolnak az oxidatív stressz ellen.

 

2. Tökmag

A tökmag magnéziumban, B-vitaminban és cinkben gazdag. A magnézium nagyon fontos mikrotápanyag, amely a testünk legtöbb folyamatában szerepet játszik, beleértve az agyműködést, az idegrendszerünk egészségét és a hangulatingadozást is. A magnéziumhiányt gyakran hozzák összefüggésbe a depresszióval.

 

3. Chia mag

A chia mag az egyik legfontosabb növényi forrása az Alfa-liponsavnak és Omega-3 zsírsavnak. Fogyasztása segíthet stabilan tartani a vércukorszintedet, valamint magnéziumban és szelénben is bővelkedik.

 

4. Avokádó

Az avokádó remek forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak, segíthet csökkenteni a telítettség érzését, fogyasztásával megelőzhető a túlevés jelensége. Magas C-, és E-vitamin tartalma miatt segíthet ellensúlyozni az oxidatív stresszt és csökkentheti a gyulladásokat a szervezetben.

 

5. Leveles zöldségek

A spenót, a kel és egyéb káposztafélék magnéziumban és C-vitaminban gazdagok.

 

6. Kurkuma

A kurkumin (a kurkuma aktív hatóanyaga) számos kutatás szerint közrejátszik a szorongás, valamint a testi gyulladások csökkentésében, továbbá szerepe van még az agy és a máj DHA szintézisének fokozásában is.

 

7. Matcha

A zöld tea, ezen belül is a Matcha számos antioxidánst tartalmaz, többek között például Teanint is. A Teanin egy aminosav, mely segít növelni a szervezet szerotonin és dopamin szintjét, így segítve elő a jó közérzetet.

 

7+1. Zab

A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a zab magas magnézium, B-vitamin és szelén tartalommal rendelkeznek. Ezenkívül a zab összetett szénhidrátnak minősül, így lassabban szívódik fel, nem emeli meg a vércukorszintet olyan mértékben, így biztosítva a teltségérzet fenntartását hosszú időn keresztül.

 

Forrás: https://blog.myfitnesspal.com cikkje alapján


Keresés