A hajdina - más néven pohánka, tatárka - a keserűfűfélék családjába tartozik. A hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.
Felhasználása: leggyakrabban kását készítenek belőle, de köretként és levesbetétként is használható. Lisztjéből tészta, palacsinta és kenyér is készíthető (más liszttel keverve).
Elkészítése: A hántolt hajdinaszemeket egyes helyeken főzés előtt megpörkölik, ami a belőle készült ételeknek kellemes dió ízt és illatot kölcsönöz. Javasolt a hajdinát az elkészítés előtt néhány órával beáztatni, melynek hatására a szemek jelentős mértékben kb. négyszeresére dagadnak, a főzési idő pedig 20-30 percre rövidül.
Összetevők: hajdina*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
1436 kJ / 343 kcal |
Zsír: |
3,4 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,7 g |
Szénhidrát: |
71,5 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
Rost: |
10 g |
Fehérje: |
13,3 g |
Só: |
0,01 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Kína, Lengyelország, Ukrajna, Németország.
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.