Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Melyik aminosav mire való?

Az aminosavak azon túl, hogy a fehérjék építőelemei, kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet metabolizmusában, anyagcseréjében is. Összesen 20 fehérje alkotó aminosav van. A fehérjéket alkotó aminosavak kémiai tulajdonságai határozzák meg a fehérje biológiai aktivitását. A fehérjék nem csupán katalizálják a sejtekben zajló folyamatokat, gyakorlatilag az összes sejtfolyamatot ők irányítják.

 

Esszenciális aminosavak

Az emberi szervezet a 20 aminosav közül 10-et tud előállítani, a többit táplálkozással, külső forrásból szükséges biztosítani. Amennyiben egy aminosavat nem tudunk külső forrásból fedezni, a szervezetünkben lévő fehérjékből (izom stb.) kezdi el kinyerni a szükséges mennyiséget. A zsíroktól eltérően a szervezetünk az aminosavakat nem tudja tárolni, így ezt napi szinten szükséges pótolnunk.

 

Esszenciális

Feltételesen esszenciális

Nem esszenciális

Histidine

Arginine

Alanine

Isoleucine

Asparagine

Asparatate

Leucine

Glutamine

Cysteine

Methionine

Glycine

Glutamate

Phenylalanine

Proline

 

Threonine

Serine

 

Tryptophan

Tyrosine

 

Valine

 

 

Lysine

 

 

 

Az aminosav bevitelednek remek támogatója lehet a hús, szója, tojás, tofu, quinoa, tejtermékek, hajdina, rizs, borsó.

A szervezet a Tyrosine-t Phenylalanine-ból állítja elő, így ha az étrended Phenylalanine-ban szegény, akkor a Tyrosine-t is külső forrásból kell pótolnod. (Phenylalanine a húsban, halakban, lencsefélékben, mogyoróban és szezámmagban is megtalálható)

 

Melyik aminosav mire való?

Az aminosavakról általánosságban elmondható, hogy segédkeznek az izomépítés folyamatában, tápanyagokat szállítanak, és segítenek a betegségek megelőzésében is. Aminosav-hiány esetén felléphet immungyengeség, emésztési zavar, depresszió, mentális és alvási zavar, és sok egyéb más egészségügyi probléma is.

 
Forrás:
http://www.biology.arizona.edu/biochemistry/problem_sets/aa/aa.html?fbclid=IwAR3NQvYwAoQlq0k3ikIS96GMzzoXHKaHH5pxOlNaBbx1C9QBuPGVDahkKHM

Keresés