Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért fontos a nyújtás?

 

A nyújtás az ízületi mozgékonyság fejlesztésére kiválóan alkalmas. Az ízületi mozgékonyság az izmok, ízületek, szalagok rugalmasságától, mozgásterjedelmétől, valamint az izmok ellazulási készségétől függ.

 

Élettani háttér

Ízületeink mozgáshatáraiban 3 fontos tényező játszik szerepet:

  1. Izmok, ízületek állapota (pl. csontvégek alakjától, ízületi tok állapotától, szalagok rugalmasságától, izmok tónusától, lazaságától stb. függ)
  2. Belső tényezők (pl. pszichikai állapot -> tartós stressz esetén az izmok merevebbek lesznek, beszűkül a mozgáshatár)
  3. Külső tényezők (pl. hőmérséklet -> nem ajánlatos hűvös teremben mozgékonyságot növelő gyakorlatokat végezni, napszak -> reggel a legkisebb az ízületek rugalmassága, életkor -> gyermekkorban hajlékonyabbak az ízületek)

 

Fontos tudni, hogy hideg (nem kellően bemelegített) izommal szemben végzett hirtelen nyújtásnak káros következményei is lehetnek. A bemelegítés nélkül végzett gyakorlatok során az izom gyors túlnyújtása esetén a rostokban apró szakadások keletkezhetnek, amelyek hegesedéssel gyógyulnak.

A hegesedett szövet kevésbé rugalmas, ezért az izmok rugalmassága is csökken. Bemelegítéssel végzett lassú nyújtásokkal viszont a sérüléseket elkerülhetjük és a fejlesztő munka is eredményesebb.

 

Fajtái
  1. Statikus nyújtás: lassú, fokozatos mozgással kell végezni, óvatosan közelítve az ízületi mozgáshatárhoz, gondolati úton is rásegítünk adott izom ellazításához
  2. Dinamikus nyújtás: lendítések, utánmozgásokkal végzett mozgékonyságfejlesztő gyakorlatok, azaz köznyelven "rugózás"

 

Fontos nyújtani?

A nyújtásra sok ember úgy gondol, mint egy fölösleges, elhanyagolható dolog, amit csak akkor kell végezni, ha épp edzés után marad egy kis időnk. Ez nagyon nagy hiba!

Súlyzós edzések után nem árt az egész testre, de különösen a megdolgozott izomcsoportokra kiterjedő nyújtó gyakorlatok alkalmazása, amellyel nagymértékben elősegíthetjük a regenerálódás folyamatát.

A nyújtás segítségével izmaink rugalmasak, erősek és egészségesek maradnak, ez pedig hozzájárul az ízületeink mozgástartományának növeléséhez. Nyújtás nélkül az izmok feszesek lesznek, megrövidülnek, ezáltal mozgás során nem lesznek képesek teljes mértékben megnyúlni, ez pedig ízületi fájdalmakhoz, izomsérüléshez is vezethet.

 

Például, aki ülő munkát végez, annak a comb hátsó része (hamstrings) rövidült, nehézkesebb a láb nyújtása, a térd teljes kiegyenesítése. Ha így mozgásba kezd, akkor a hirtelen megnyúlt az izmok túlfeszülhetnek, ezáltal könnyebben megsérülhetnek. A sérült izmok pedig nem elég erősek az ízületeink támogatásához, ami szintén ízületi ártalmakhoz vezethet.

 
Hogyan csináld?

A mobilitás szempontjából a legkritikusabb terület az alsó végtag: lábszárizmok (vádli), combhajlító-, csípő-, és négyfejű combizom lazítása rendkívül fontos. Szintén hasznos a nyak, vállak és a hátunk alsó részének nyújtása.

Iktasd be hetente 3-4 alkalommal ezen területek nyújtását a napi rutinodba, valamint edzés után is elengedhetetlen!

 

Forrás: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-stretching


Írta:

Keresés