Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Itt jársz: > >

Tévhitek az étkezésben - avagy biztos vagy benne, hogy jót választasz?

Korábbi bejegyzésemben már írtam nektek tévhitekről, akkor a szénhidrátokat veséztük ki, most azonban néhány gyakorlatiasabb példával készültem.

Munkám során gyakran találkozom olyan félinformációkkal, általános tévedésekkel, amik lehetnek viszonylag újkeletűek, de olyanokkal is, amik igen szép múltra tekintenek vissza. Teljesen mindegy is, mióta élnek a köztudatban, sok esetben ezek az apróságok könnyen gátjai lehetnek a sikeres fogyásunknak.

 
Mikre is gondolok?

 

1. A görög joghurt jobb választás a „klasszik” natúr joghurtnál

Nézzük meg alaposan a termékek címkéit, miben különbözik a két joghurt egymástól? Elvileg lehet magasabb a fehérjetartalma, ami azonban biztos, hogy a görög joghurt igen tekintélyes zsírtartalommal bír, márkánként változhat, de 8-10%-ról beszélhetünk. Bizony, ez majdnem annyi, mint egy 12%-os tejfölben! Tehát ha tejföl helyett használod a görög joghurtot, mondjuk egy tzaziki készítéséhez, akkor lehet „jobb választás (amennyiben a fogyás a célod), a reggeli müzli mellé viszont már kevésbé ajánlanám.

 

2. A szénhidrát csökkentett kenyérben alig van energia

Ha van tévhit, amit mindenki rosszul gondol, akkor ez az! Azt már megbeszéltük korábban, hogy a szénhidrátot nem kell, nem is szabad, igazából nem is tudjuk teljesen elhagyni, ezek a kenyerek azonban duplán becsapósak. Ha kettévágunk egy szénhidrátcsökkentett kenyeret, akkor azt fogjuk látni – legtöbbször – hogy tele van finomabbnál finomabb magokkal, szinte hely sem marad a lisztnek a kenyérben. Ezért lesz a termék lényegesen alacsonyabb szénhidráttartalmú egy teljes kiőrlésű búzalisztes kenyérhez képest, azonban az OLAJOS magvaknak „hála” a zsírtartalom akár 8x annyi is lehet. Abba pedig inkább bele se mennék, hogy a lisztek között sok esetben szójalisztet is találunk, ami tény, hogy magasabb fehérjetartalommal bír, sok esetben (például női betegségek, PCOS esetén) azonban óvatosan kell bánnunk vele.

Egy szó, mint száz, a szénhidrátcsökkentett kenyérben legtöbbször a magas zsírtartalom miatt magasabb lesz a kalóriatartalom is.

 

3. Csirke és hal kizárólag

Azoknak, akik csak csirkemellett és tilápiát mernek fogyasztani a bikinialak megőrzésének érdekében, javaslom, hogy nézzék meg a sertéskaraj, vagy akár a szűzpecsenye energiatartalmát. Különbség gyakorlatilag nincs! Ugye ezt se gondoltad volna? Pedig így van, ha megfelelően készíted el, párolva, sütőzacskóban, teflonedényben például, akkor megfelelően fűszerezve finom, egészséges, fogyókúrás fehérjeforráshoz juthatsz.

 

4. Avokádó mindennapra

Az avokádó egy nagyon jó példa arra, hogy jóból is megárt(hat) a sok. Az avokádó vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, ezek mellett telítetlen zsírsavakban is dúskál, amik kedvező hatásúak például a szív-érrendszerünkre. De! Hiába a jó minőség, ha a mennyiséget túlzásba visszük. Képzeld csak el, egy átlagos méretű avokádó akár 30g zsírt is tartalmazhat, ami hiába jó összetételű, ha a napi bevitelem felét fedezni tudja, mondjuk egy reggeli formájában, akkor azon a napon már biztosan el fog csúszni a kalóriabevitel is. Szóval az avokádót sem szabad kontroll nélkül ennünk.

 

 

Te milyen tévhiteket ismersz még?


 

Írta: Abonyi Orsi dietetikus


Keresés