ŐRLEMÉNYEINK A GOMBA TERMŐTESTÉT ÉS SPÓRÁJÁT EGYARÁNT TARTALMAZZÁK!
TERMÉSZETES ÖSSZETEVŐK, TERMÉSZETES FORMÁBAN!
Összetevők: ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gyapjas tintagomba őrlemény
Csomagolás: őrlemény üveg tégelyben.
Származás: Magyarországon termesztett és szárított gombaőrlemény.
Ajánlott fogyasztása: naponta 2-szer 1 mokkáskanál (2 g) ételhez, italhoz keverve.
Minőségét megőrzi: a csomagoláson feltüntetett időpontig.
A Gyapjas tintagomba természetes élőhelyei a rétek, de kertekben is találkozhatunk vele. Fehér színű, pikkelyes felületű kalapja, hosszúkás alakja jól megkülönbözteti más gombáktól. A gyapjas tintagomba beérését követően tintaszerűen, fekete színnel szétfolyik. Erre utal a gomba neve.
Milyen összetevőkből áll a gyapjas tintagomba őrlemény?
Tápérték 100 g termékben: Energia 582 KJ, 137 Kcal; Zsír 0,8g (amelyből telített zsírsavak 0,2 g); Szénhidrát 12,2g (amelyből cukrok 1,2g); Fehérje 20,3 g; Só 0,2 g. A tápértéktáblázatban feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek, ingadozásuk előfordulhat.
A gyapjas tintagombában számos ásványi anyag és nyomelem található, mint például kálium, nátrium, magnézium, vas, kalcium, mangán, cink és réz. Vitaminok közül a C-vitamin, a B1- és B2-vitamin és a niacin van benne nagyobb mennyiségben.
Hogyan érdemes fogyasztani?
- Forrázatot készítünk: fél mokkáskanálnyi gombaport kávés csészébe rakunk, majd a forralóban felforralt vízzel (kb. 0,5-1 dl) leforrázzuk, állni hagyjuk, amikor lehűl, elfogyasztjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük fahéjjal.
- Készíthetünk belőle teafőzetet is. Hatását fokozhatjuk zöld tea és fahéj hozzáadásával.
Fogyasztása étkezések után javasolt.
Cukorbetegségre szedett gyógyszer vagy inzulin használata esetén várjunk fél órát a gombapor elfogyasztásával.
Mennyit fogyasszunk a gyapjas tintagomba őrleményből?
- Kevésbé súlyos esetben naponta egyszer fogyasztjuk fél mokkáskanállal!
- Súlyosabb esetekben fő étkezések után, de naponta legalább kétszer fogyasztjuk és napi 2x 1 mokkáskanálnyi adagban!
Hogyan érdemes a gyapjas tintagombát fogyasztani?
Az előbbiekben említett hatásai csak úgy érvényesülnek, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát. Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy 1-2 g szárított, porított gomba fogyasztása szükséges.
A porított gombát joghurtba, ételbe, folyadékba keverve fogyaszthatjuk.
A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva gyors fagyaszthatjuk is. Előfőzés után konzerválhatjuk is.
Ezt a gyógygombát őrlemény formájában is fogyaszthatjuk a szükséges napi mennyiségekben.
FIGYELMEZTETÉS!
Gombára és gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt!
A különböző gyógygombák élelmiszerek, melyek önállóan nem alkalmasak betegségek gyógyítására, de adott problémák esetén kiegészíthetik az orvosi terápiát, és hozzásegíthetnek bennünket egy egészségesebb élethez!