A maca egy Dél-Amerikában, az Andok perui és bolíviai területén honos gyógynövény, amelyet 3500 m feletti magasságban termesztenek, és fontos részét képezi a tradicionális gyógyászatnak.
Az inka harcosok macát fogyasztottak, hogy ezzel növeljék erejüket és harci kedvüket, de a hétköznapi életben is fontos szerepet tulajdonítottak a maca gyökeréből készült főzetnek. Fáradtságra, a szellemi teljesítőképesség javítására, menstruációs fájdalmakra, gyomorpanaszokra és a termékenység növelésére használták. Nagy szerepe volt a kereskedelemben is a magasabban és alacsonyabban fekvő vidékek lakói között. A spanyol hódítók által jutott el Európába, de igazán csak az elmúlt ötven évben kezdték vizsgálni a hatásait. Gyógyhatása mára bizonyítást nyert.
Jelentőség, hatások:
A maca szuperélelmiszer, ami azt jelenti, hogy egy olyan természetes anyagról van szó, amely a többi élelmiszerhez képest több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, kedvező hatással van az egészségre, javítja a közérzetet, a szellemi és testi teljesítőképességet. Ezen kívül a maca adaptogén hatású, vagyis képes egyensúlyt teremteni a különböző stresszhatások miatt felborult hormonrendszerben.
A maca legismertebb és legszélesebb körben kutatott hatása a termékenységhez kapcsolódik. Hatóanyagai több irányból célozzák meg és fokozzák a nemi vágyat, illetve a nemzőképességet. A hormonháztartásra hatva növeli a férfiak tesztoszteron- és a nők tüszőserkentő hormonszintjét. Növeli a spermaszámot és a spermiumok mozgékonyságát. E mellett segít a változókori és a menstruációs panaszok kezelésében, védi a prosztatát.
A maca gyökér fitonutriens-, glikozid-, szterol- és ásványi anyagtartalmánál fogja energetizál, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet, jó hatással van az ideg- és izomműködésre, ezért sportolóknak, nehéz fizikai vagy szellemi munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. Segít a csontritkulás megelőzésében, illetve a depresszió kezelésében is lehet szerepe, mivel növeli a szerotoninszintet. Hozzájárul a sztressz okozta tünetek enyhítéséhez, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.
Fogyasztási javaslat:
A fent említett hatások eléréséhez a maca gyökér por rendszeres, napi szintű fogyasztása szükséges, huzamosabb időn keresztül. Standard javaslat egyelőre nem született a napi adagolással kapcsolatban, de a különböző kutatások során, amelyekkel a maca egészségre gyakorolt hatását vizsgálták, a vizsgálatok alanyai általában 1,5-6g közötti mennyiséget fogyasztottak.
A maca gyökér por egészséges felnőtt emberek számára teljesen biztonságosan, mellékhatások nélkül fogyasztható.
A port fogyaszthatja kedvenc italába keverve (tea, gyümölcs- vagy zöldséglé, turmix, kókuszvíz), hozzáadhatja az ételéhez, akár süteményéhez, kásájához, energiaszeletéhez is. Íze kissé a malátára emlékeztet, édeskés.
Összetevők: 100% maca por*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Átlagos tápérték 100 g termékben: |
Energiaérték: |
1380 kJ / 327 kcal |
Zsír: |
0,8 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,2 g |
Szénhidrát: |
60,9 g |
- amelyből cukor: |
38,3 g |
Fehérje: |
13 g |
Só: |
0,13 g |
Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet. A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani! Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó!