A cirok az egészségtudatos konyha egyik meghatározó alapanyaga lehet, és nem csak azért, mert gluténmentes.
Élettani hatásai
Gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma. Keményítő- és fehérjetartalmát a szervezet lassabban dolgozza fel (lassabban szívódik fel), tehát kevésbé terheli meg szervezetünket, így fogyókúrázók is beiktathatják étrendjükbe a szénhidrát tartalmát figyelembe véve. Könnyen emészthető. Magas, vízben oldódó rosttartalma segíthet eltávolítani a letapadt salakot a belekből. Megerősödhetnek tőle a kisgyerekek, és várandós anyukáknak is gyakran ajánlják. Idegrendszeri problémák esetén ajánlott, állítólag lassítja az öregedést. Erősítheti az immunrendszert, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Megszépítheti hajunkat és megerősítheti a körmünket is. A fogak erősebbek lehetnek tőle, a zománcra is jótékony hatással lehet.
Felhasználás:
A gluténmentes diétában a teljes kiőrlésű cirokliszt tökéletes alapanyag: kitűnő kenyeret, süteményt, pizzát, palacsintát lehet készíteni belőle. Használhatjuk önmagában vagy más lisztekhez keverve is, a belőle készült ételek rendkívül ízletesek. Tökéletes alternatíva a búzaliszt helyettesítésére.
Maximum 15-20 %-ban érdemes a lisztkeverékhez adagolni. Íze semleges, enyhén édeskés. A sütemények színe sötétebb egy kicsit, mint a fehér lisztből készítetteké.
Összetevők: cirokmag
Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készült.
Átlagos tápérték 100g termékben
|
Energia
|
1417
|
KJ
|
339
|
kcal
|
Zsír
|
3,3
|
g
|
Szénhidrát
|
74,6
|
g
|
Rost
|
9,8
|
g
|
Fehérje
|
7,9
|
g
|
Só
|
0,1
|
g
|